In 2012 hebben Karel de Rooij en Dick Slooter de stichting Scala Variété aan Zee Den Haag opgericht. Het doel van de stichting is het variété, de combinatie van acrobatiek, muziek, magie, dans en comedy weer zichtbaar maken in Den Haag, de stad die tot ver in de jaren zestig een internationaal middelpunt was van het variété. Scala wil een groot publiek kennis laten maken met deze theatervorm die nauwelijks meer in Nederland wordt aangeboden. Scala wil dit in zowel de rol van producent als die van platform doen.

Ook wil Scala aan met name jong talent, o.a. studenten van de diverse hogescholen in ons land met specialisaties voor circus en variété, een podium bieden om op te kunnen treden. In 2014 is Scala betrokken bij o.a. het Haags Ondernemersgala (m.m.v. Ellen ten Damme, Marius Preda e.a.), het Festival Classique (Nach van Bach) en het Dekenconcert van de Haagse Orde van Advocaten. In 2015 en 2016 heeft Scala Variété aan Zee een succesvolle serie voorstellingen (Nieuw Variété, Magische Ontmoetingen) in theater De Nieuwe Regentes geproduceerd. In 2016 waren er mooie gevarieerde programma’s voor het Ronald McDonaldhuis in het Zuiderstrandtheater, voor BNG Cultuurfonds in Kantine Walhalla en voor Rotary Scheveningen in de Adventkerk Hengelolaan. Eind 2018 werd de voorstelling Circus in de Branding in de Scheveningse Lourdeskerk vier avonden gespeeld.  Begin 2020 werd de aanzet tot een Schevenings Variétéfestival gegeven met een 5-tal voorstellingen in de Lourdeskerk: Paul van Vliet, Sjaak Bral, Släpstick en Magie aan zee . Daarna kwam corona….

 

SCALA, een plan

Een programma zonder tekst maar toch met veel zeggenschap, op zoek naar de juiste uitdrukking van een niet uit te leggen emotie. Dans, magie, mime, muziek, circus, allemaal verschillende disciplines in één voorstelling. Waarom word je geraakt? Omdat het kunst is. Wat is kunst? Kunst is emotie. Kunst is niet meer (maar ook niet minder dan “verbazing en verwondering”. Kunst begint met: ‘Oh’ en ‘Ah’.

Waar je ook vandaan komt, wie je ook bent, als kind maak je dat gevoel meestal het eerst mee in het circus. Afhankelijk van je opvoeding kun je en hoop je later dat gevoel ook te ontdekken in andere kunstvormen: architectuur, literatuur, beeldende kunst, dans en muziek.

Wij willen met Scala proberen om de artiesten die de kunst verstaan om het kind in ons weer op te roepen, een platform te geven, zodat iedere toeschouwer, jong en oud, kan zeggen: “Ik viel van de ene verbazing in de andere”. Wat is het dan? Ik kan het niet uitleggen, je moet het zien !!!!

Het publiek moet iets ervaren wat ze niet dagelijks kunnen aantreffen in de normale programmeringen bij de theaters en daardoor echt iets anders meemaken.

Omdat dit soort theater in Nederland bijna niet meer bestaat, vroeger noemden we dat “VARIÉTÉ”, zou het mooi zijn om die in onze internationale stad, de stad van recht en vrede, te laten plaats vinden. Omdat er weinig tot geen tekst in zit is het geschikt voor een heel breed publiek, voor elke laag van de bevolking, voor onze nieuwe burgers, voor ex-pats, voor de leeftijd van 10 tot 100 die op deze manier kennis kunnen maken met vele kunstvormen in één programma.

Er zijn zoveel jonge Nederlandse artiesten die met hun programma of nummer de wereld veroveren, maar u kent ze nog niet omdat er hier bijna geen podium voor is. Grijp uw kans!!!!!

Wat u gaat meemaken kunnen we eigenlijk niet beter verwoorden als Kees van Kooten dat voor één van de programma’s van Mini & Maxi heeft gedaan:

Als je er kippenvel van krijgt,
dan is het kunst.
Kunst geeft kippenvel
of tranen.
Tranen van het lachen of
tranen van het huilen.
Ook is het kunst wanneer
je met droge ogen toekijkt
maar met open mond.
Naar honderd kleine kunstjes
die samen grote kunst zijn.

 

Namens Karel de Rooij en Dick Slooter – stichting Scala, variété aan zee.